Snelle en langzame koolhydraten 

Er zijn snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van de bloedglucose.  Langzame koolhydraten worden trager opgenomen en daardoor komt het gelijkmatiger in het bloed. Dat geeft een langzamere stijging van je glucose na de maaltijd. Voeding met langzame koolhydraten bevatten vaak ook veel vezels, zoals volkorenbrood. 

Hoe langzamer je bloedglucose stijgt, hoe beter. Want als je bloedglucose snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken in je bloedglucosespiegel en dat is niet goed.Ook is een sterke schommeling niet bevorderlijk voor onder andere je humeur en concentratie. Langzame koolhydraten zijn dus gezonde koolhydraten. 

Langzame koolhydraten 

  • bulgur, quinoa 
  • fruit 
  • groenten 
  • haver 
  • melk 
  • peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen 
  • volkorenbrood 
  • volkorencouscous 
  • volkorengraanproducten 
  • volkorenpasta 
  • yoghurt 
  • zilvervliesrijst 
     

Snelle koolhydraten 

  • aardappels 
  • alles met wit meel: wit brood, witte pasta en witte rijst 
  • frisdranken 
  • fruitsmoothies 
  • gebak 
  • honing 
  • ijs 
  • koek  
  • snoep 
  • suiker 
  • vruchtensappen 
  • yoghurtdranken met suiker 
  • zoet beleg 

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.