Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron van ons lichaam. Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels uit je voeding. Je darmen zetten koolhydraten om in glucose dat vervolgens in je bloed terecht komt en dient als brandstof voor de cellen.
Snelle en langzame koolhydraten
Er zijn snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van de bloedglucose. Langzame koolhydraten worden trager opgenomen en daardoor komt het gelijkmatiger in het bloed. Dat geeft een langzamere stijging van je glucose na de maaltijd. Voeding met langzame koolhydraten bevatten vaak ook veel vezels, zoals volkorenbrood.
Hoe langzamer je bloedglucose stijgt, hoe beter. Want als je bloedglucose snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken in je bloedglucosespiegel en dat is niet goed. De pieken kunnen schade aan je bloedvaten veroorzaken. Ook is een sterke schommeling niet bevorderlijk voor onder andere je humeur en concentratie. Langzame koolhydraten zijn dus gezonde koolhydraten.
Langzame koolhydraten
- bulgur, quinoa
- fruit
- groenten
- haver
- melk
- peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen
- volkorenbrood
- volkorencouscous
- volkorengraanproducten
- volkorenpasta
- yoghurt
- zilvervliesrijst
Snelle koolhydraten
- aardappels
- alles met wit meel: wit brood, witte pasta en witte rijst
- frisdranken
- fruitsmoothies
- gebak
- honing
- ijs
- koek
- snoep
- suiker
- vruchtensappen
- yoghurtdranken met suiker
- zoet beleg
In onze kennisbank vind je alle relevante diabetesbegrippen. Je kunt deze eenvoudig opzoeken via de zoekbalk.
Meer informatie? Vraag het gratis magazine aan!
In ons magazine lees je meer achtergrondinformatie over insulinepompen en glucosesensoren. We sturen het graag naar je op!